Πονοκέφαλος...

Πονοκέφαλος...


ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑ

Κεφαλαλγία είναι ο γνωστός πονοκέφαλος, δηλαδή ο πόνος που εμφανίζεται στην κεφαλή και τον νοιώθουμε πάνω από τα μάτια ή από τα αυτιά, στο πίσω μέρος του κεφαλιού ή στο άνω τμήμα του αυχένα.

Υπάρχουν δυο τύποι κεφαλαλγιών :

Α) Οι πρωτοπαθείς, οι οποίες δε σχετίζονται με κάποια ασθένεια

Β) Οι δευτεροπαθείς που σχετίζονται με κάποια ασθένεια.

Οι πιο συχνές πρωτοπαθείς κεφαλαλγίες είναι:

  • Hμικρανία
  • Αθροιστική
  • Κεφαλαλγία Τάσης

ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ

Η ημικρανία είναι ένας τύπος πρωτοπαθούς κεφαλαλγίας κατά την οποία ο πόνος εντοπίζεται σε μια μόνο πλευρά του κεφαλιού, έχει τη μορφή σφυγμών, η ένταση του είναι σοβαρή ως μέτρια και χειροτερεύει με την καθημερινή δραστηριότητα.

Επίσης, συνοδεύεται τουλάχιστον από ένα από τα ακόλουθα συμπτώματα:

-ναυτία,

-εμετό,

-ενόχληση στο φώς ή στον ήχο.

Βασικό στοιχείο πρώτα απ’ όλα είναι να έχει αποκλειστεί κάποια άλλη ασθένεια που να προκαλεί αυτές τις ενοχλήσεις.

ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΓΙΑ

Είναι μια ξεχωριστή πάθηση από μόνη της.

Έχει το χαρακτηριστικό ότι εμφανίζεται κατά περιόδους, σε καθημερινή συχνότητα, με μια ή περισσότερες κρίσεις έντονου πόνου στην περιοχή του ενός ματιού.

Ο πόνος διαρκεί λιγότερο από 2 ώρες και συνοδεύεται από τα ακόλουθα συμπτώματα:

- καταρροή,

-δάκρυα και ερυθρότητα στο μάτι που πονά.

Όταν η συγκεκριμένη περίοδος περάσει, οι κεφαλαλγίες εξαφανίζονται.

Μετά από χρόνια μπορεί να επανεμφανισθούν όπως στην αρχική περίοδο. Αυτές οι περίοδοι με καθημερινή κεφαλαλγία διαρκούν από 15 ως 60 ημέρες συνήθως.

Είναι σπάνια πάθηση, με συχνότητα 1 περίπτωση ανά 10.000 κατοίκους. Παρότι οι περισσότερες κεφαλαλγίες είναι συχνότερες στις γυναίκες, η αθροιστική κεφαλαλγία είναι πολύ συχνότερη στους άνδρες.

Όπως και στην ημικρανία, οι κρίσεις της αθροιστικής κεφαλαλγίας προκαλούνται από το αλκοόλ, το κάπνισμα, τη σοκολάτα, την κούραση και το ξενύχτι.

Ειδικά στην αθροιστικής κεφαλαλγία οι κρίσεις προκαλούνται επιπλέον από τον ύπνο. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να γίνει εξέταση για άπνοια στον ύπνο.

Αυτή είναι μια κατάσταση που συχνά συνδυάζεται με αθροιστική κεφαλαλγία και απαιτεί ειδική διαγνωστική εξέταση και θεραπεία.

Εάνκάποιος είναι υπέρβαρος/η, θα πρέπει να χάσει κιλά, γιατί έχει αποδειχθεί ότι το μεγάλο βάρος σώματος σχετίζεται με περισσότερες και εντονότερες κρίσεις αθροιστικής κεφαλαλγίας.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΗΣ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑΣ

Υπάρχουν δύο βασικές μορφές αθροιστικής κεφαλαλγίας.

  • Παροξυσμική μορφή
  • Χρόνια μορφή

Στην παροξυσμική μορφή υπάρχουν οι αθροιστικές περίοδοι με τους καθημερινούς πονοκεφάλους που υποχωρούν μετά εντελώς για να επανεμφανισθούν ύστερα από χρόνια.

Στη χρόνια μορφή της αθροιστικής κεφαλαλγίας οι κρίσεις μπορεί να μην είναι καθημερινές, αλλά εμφανίζονται συνέχεια για περισσότερο από ένα έτος.

Η θεραπεία για την κάθε μορφή είναι διαφορετική.

ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑ ΤΥΠΟΥ ΤΑΣΕΩΣ

Πρόκειται για μια πάθηση, πολύ συχνή στο γενικό πληθυσμό. Παρουσιάζεται σε έναανά κάθε πέντε κατοίκους.

Μια από τις βασικές αιτίες είναι οι καταστάσειςέντασης και άγχους.

O πόνος είναι σχετικά ήπιος, αν και κάποτε μπορεί να είναι δυνατός και συνήθως υποχωρεί με απλά αναλγητικά φάρμακα, αλλά είναι οπωσδήποτε, κουραστικός ή και ενοχλητικός.

Μπορεί επίσης να εμφανίζεται κάθε μέρα.

Ο πονοκέφαλος αυτός δεν οφείλεται σε κάποιες οργανικές βλάβεςτων ιστών του εγκεφάλου. Μερικές φορές, αυτός ο τύπος των κεφαλαλγιών εμφανίζεται και σε άτομα που σπανιότερα εκδηλώνουν άλλες έντονες κεφαλαλγίες, του τύπου της ημικρανίας.

Στην περίπτωση αυτή η κεφαλαλγία ονομάζεται μικτή, για να συμπεριλάβει ακριβώς και τις δύο μορφές, οι οποίες είναι χωριστές παθήσεις.Υπάρχει επίσης η πιθανότητα οι κρίσεις ημικρανίας να μετατραπούν με την πάροδο της ηλικίας σε κρίσεις αυτής της μορφής. Παλαιότερα, πιστεύαμε ότι η κεφαλαλγία τύπου τάσεως οφείλεται σε αύξηση της τάσης των μυών γύρω από το κρανίο, κάτι που σήμερα μάλλον αμφισβητείται.

Μελέτες έδειξαν τελευταίως πωςένα μέρος της ευθύνηςγια την εμφάνιση του πονοκεφάλου είναι και ενδογενείς παράγοντες (ουσίες π.χ που εμπλέκονται στην μεταβίβαση των νευρικών ώσεων από ένα νευρικό κύτταρο σε άλλο), οι οποίες τροποποιούν τελικά το εύρος των αγγείων, ή ακόμα αλλάζουν την ευαισθησία των νευρωνικών μονοπατιών, μέσω των οποίων το αίσθημα του πόνου δημιουργείται και μεταδίδεται.

Ο πονοκέφαλος αυτός ,σε μερικούς ασθενείςσυνοδεύεται και από αύξηση της τάσης των μυών γύρω από το κρανίο. Άλλοι πάλι ασθενείς, οιοποίοι αναφέρουνότι ο πόνοςτους ξεκινά από τον αυχένα, έχουν όντως αυξημένη τάση στους αυχενικούς μυς.

Ηαποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής, που είναι απαραίτητη,ενισχύεται και από φυσικές τεχνικές χαλάρωσης.

Δρ. Ιβάν Βερεσιές,

Νευρολόγος

Κέντρα Πρόληψης «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ»

Τα Κέντρα Πρόληψης «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ»είναι Μη κερδοσκοπική, Εθελοντική οργάνωση ( Μέλος του ΚΕΝΘΕΑ), για προώθηση της ψυχικής υγείας.

Οργανώνει Ομάδες Αυτοβοήθειας από τις 6.00-7.30 μ.μ.:

ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗΠΩΣ ΝΑ ΝΟΙΩΘΩ ΚΑΛΑ»

ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ: ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ:ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ

ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ

ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΤΖΟΓΟ

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ.

Για πληροφορίες: τηλ: 24 645 333.