ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ


Σήμερα η παχυσαρκία θεωρείται χρόνια ασθένεια στην οποία απαιτείται ιατρική παρέμβαση.Το ανησυχητικό είναι ότι συνεχώς αυξάνονται τα παχύσαρκα παιδιά, έχοντας αυξημένες πιθανότητες να παραμείνουν παχύσαρκοι και ως ενήλικες.Παρ’ ότι όλα τα παχύσαρκα παιδιά δε γίνονται απαραίτητα παχύσαρκοι ενήλικες, η αυξημένη συχνότητα της παιδικής παχυσαρκίας θα οδηγήσει σε αύξηση της παχυσαρκίας στην ενήλικη ζωή.Παλιά πιστευόταν ότι ένα χοντρό βρέφος πάντα γινόταν χοντρός ενήλικας.Ωστόσο μία μελέτη του πανεπιστημίου Berkeley της Καλιφόρνιας βρήκε ότι δεν είναι κατ’ ανάγκη αλήθεια.Ένα χοντρό επτά μηνών βρέφος δε θα γίνει κατ’ ανάγκη χοντρός ενήλικας.

Η κρίσιμη περίοδος είναι στο διάστημα μεταξύ του πρώτου μέχρι του τρίτου έτους ζωής.Ένα χοντρό παιδί θα αποκτήσει αυξημένο αριθμό λιποκυττάρων.Η εφηβεία είναι μία άλλη κρίσιμη περίοδος.Αυτή η θεωρεία υποστηρίζει ότι αν κάποιος γίνει υπέρβαρος στη διάρκεια αυτών των περιόδων, θα έχει περισσότερα λιποκύτταρα από κάποιον που έγινε υπέρβαρος όταν ενηλικιώθηκε.Δυστυχώς δεν υπάρχει αρκετή παρακολούθηση των παχύσαρκων βρεφών, ώστε να καθορίσουμε ποια από αυτά τα παιδιά θα γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες.

Υπάρχουν δύο είδη παχυσαρκίας - α). Παχυσαρκία υπερπλασίας.Καθώς ένα άτομο τρώει πέραν του κανονικού, αυτός ή αυτή δημιουργεί ένα αυξημένο αριθμό λιποκυττάρων.β) Υπερτροφική παχυσαρκία παρουσιάζεται σε ενήλικες και οφείλεται στη μεγέθυνση των λιποκυττάρων.Τι σημαίνει αυτό.Αν κάποιο παιδί δημιουργήσει αυξημένο αριθμό λιποκυττάρων όταν ενηλικιωθεί ακολουθώντας μία δίαιτα αδυνατίσματος, απλά μικραίνουν τα λιποκύτταρα αλλά δε τα λιγοστεύει σε αριθμό με αποτέλεσμα εύκολα να παίρνει το βάρος πίσω.

Ένας ορισμός της παχυσαρκίας είναι όταν κάποιος υπερβαίνει το ιδανικό του βάρος κατά 20%.Ένας άλλος είναι με το Δείκτη Μάζας Σώματος ο οποίος σας δίνει τη σχέση του ύψους με το βάρος.Ο πίνακας όγκου του σώματος πάνω από 25 θεωρείται υπέρβαρος και πάνω από 30 παχύσαρκος.

(ΒΜΙ = κιλά/ μετρα 2)Ο δείκτης αυτός αποδείχθηκε αρκετά αξιόπιστος.

Η παιδική παχυσαρκία έχει αρκετές επιπτώσεις στην υγεία του παιδιού.Κατ’ αρχή συσχετίζεται με ενδοκρινολογικές διαταραχές στην εφηβική ηλικία όπως η πρώιμη ήβη και εμμηνάρχη στα κορίτσια, πρώιμη ήβη ή καθυστέρηση της ήβης στα αγόρια, εφηβική γυναικομαστία, το σύνδρομο των πολυκιστικών ωοθηκών.Επίσης με την αυξημένη συχνότητα μη-ινσουλινοεξαρτώμενου σακχαρώδους διαβήτη, μία κατάσταση που ήταν άγνωστη στο παιδικό πληθυσμό παλιά.Επίσης συσχετίζεται με αυξημένα τριγλυκερίδια και χοληστερόλης και αυξημένη αρτηριακή πίεση.Σίγουρα το παχύσαρκο παιδί θα αντιμετωπίσει περισσότερα προβλήματα στην ενηλικίωση.Αφού ένα παχύσαρκο παιδί έχει περισσότερες πιθανότητες να παραμείνει παχύσαρκο και αργότερα στην ζωή του παρά ένα παιδί με κανονικό βάρος.Σαν ενήλικας θα έχει να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ένας παχύσαρκος ενήλικας. Όπως καρδιόπαθειες, υπέρταση, κάποιες μορφές καρκίνου, υπέρ-χοληστεριναιμία, πάθηση στεφανιαίας αρτηρίας, διαβήτη, ψυχολογικά προβλήματα, μικρόζωα και άλλες ιατρικές ανησυχίες.

Ο τρόπος διατροφής των παιδιών στην Κύπρο όπως και σε άλλες αναπτυγμένες χώρες (ΗΠΑ, Αγγλία κλπ)

περιέχει ένα διαιτολόγιο ψηλό σε περιεκτικότητα λίπους, χοληστερόλης, άλατος, χαμηλό σε φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά και όσπρια).Το γεγονός ότι περισσότερες μητέρες εργάζονται σήμερα παρά παλιά και περισσότερα τρόφιμα ευκολίας βρίσκονται σήμερα στην διάθεση των παιδιών αυτό οδηγεί τα παιδιά μας σε κακές και ανεπανόρθωτες συνήθειες.

Είναι γεγονός ότι οι συνήθειες που απόκτιουνται νωρίς στην ζωή και δύσκολα αλλάζουν.Η Μεσογειακή Δίαιτα (πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ψάρι και ελαιόλαδο) έχει ξεχασθεί σε πολύ ανησυχητικό βαθμό.

Η καθιστική ζωή που χαρακτηρίζει τα παιδιά μας σήμερα είναι επίσης πολύ ανησυχητική.Το απόγευμα τα παιδιά απασχολούνται περισσότερο με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και την τηλεόραση παρά με το παιγνίδι.

Η διατροφή που σιστίνεται είναι ένα διαιτολόγιο το οποίο να περιέχει απ’ όλες τις ομάδες τροφών.Τρώγοντας και από τις τέσσερις ομάδες καθημερινά εξασφαλίζουμε ένα πλήρες θρεπτικό γεύμα.

Αυτές οι ομάδες είναι Α) Φρούτα και Λαχανικά, Β) Δημητριακά ή Ζυμαρικά, Γ) Κρέας, Ψάρι, Πουλερικά και Όσπρια, Δ) Γάλα και Γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ο πιο κάτω πίνακας συστήνει ποσότητα μερίδων για κάθε ηλικία (φυσικά οι ποσότητες εξαρτώνται και από άλλους παράγοντες πχ βάρος, ύψος, άσκηση, μέγεθος σκελετού, ποσοστό λίπους σώματος και φύλο)Ομάδες φαγητών

Και καθημερινές

Ποσότητες

ΜΕΓΕΘΟΣ

1 – 3 χρονών

ΜΕΡΙΔΩΝ

4 – 5 χρονών

ΓΙΑ ΚΑΘΕ

6 – 10 χρονών

ΗΛΙΚΙΑ

11 – 18 χρονών

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ (3-4 μερίδες)

Γάλα

Τυρί

Γιαούρτι

½ ποτήρι

15 γραμμάρια

½ ποτήρι

¾ ποτηριού

22 γραμμάρια

¾ ποτηριού

1 ποτήρι

30 γραμμάρια

1 ποτήρι

1.5 ποτήρι

40 γραμμάρια

1.5 ποτήρι

ΛΑΧΑΝΙΚΑ και

ΦΡΟΥΤΑ (4-5 μ.)

Βραστά λαχανικά

Φρέσκα λαχανικά

Φρούτα

½ ποτήρι

½ ποτήρι

1 μέτριο

¾ ποτηριού

¾ ποτηριού

2 μέτρια

1 ποτήρι

1 ποτήρι

3 μέτρια

1.5 ποτήρι

1.5 ποτήρι

4 μέτρια

ΚΡΕΑΣ και ΥΠΟΚΑΤΑΣ. (2-3 μερίδες)

Κρέας, Πουλερικά, Ψάρι

Αυγό(3 εβδομάδα)

Όσπρια

40 γραμμάρια

¼ ποτηριού

50 γραμμάρια

1/3 ποτηριού

60 γραμμάρια

½ ποτηριού

80 γραμμάρια

¾ ποτηριού

ΖΥΜΑΡΙΚΑ και

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ (4-5 μερίδες)

Ψωμί

Μακαρόνια και ρύζι μαγειρευμένα

Δημητριακά προγ.

½ φέτα

¼ ποτηριού

¼ ποτηριού

1 φέτα

1/3 ποτηριού

1/3 ποτηριού

1.5 φέτα

½ ποτηριού

½ ποτήρι

2 φέτες

1 ποτήρι

1 ποτήρι


Δρ.Χριστιάνα Φιλίππου Χαριδήμου MS., RDN - Κλινική Διαιτολόγος & Αθλητική Διατροφολόγος

Email: evelina@cytanet.com.cy - Τηλ:22669773