Η υγιεινή σοκολάτα:Μαύρη Σοκολάτα!

Η υγιεινή σοκολάτα:Μαύρη Σοκολάτα!


Μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης

Η σοκολάτα βοηθά στην μείωση εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Ήδη εδώ και δύο δεκαετίες είναι γνωστό ότι μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, ενώ έχει και άλλες θετικές επιδράσεις στην ροή του αίματος. Τα υγιεινά πλεονεκτήματα της σοκολάτας, όμως βρίσκονται στην μαύρη σοκολάτα (υγείας) και όχι στην σοκολάτα γάλακτος. Παρόλο που η σοκολάτα περιέχει μερικά αντιοξειδωτικά, παρόμοια με αυτά που περιέχει το τσάι και το κρασί, η υπερκατανάλωση του εν λόγωτροφίμου μπορεί να επηρεάσει το βάρος μας αυξάνοντας το. Για τον λόγο αυτό πρέπει να καταναλώνεται με σύνεση.

Η λάτρεις της σοκολάτας απέκτησαν ένα ακόμη λόγο για να χαίρονται, καθώς κλινικές έδειξαν ότι η μαύρη σοκολάτα βελτιώνει την λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων. Αν και οι ερευνητές επέστησαν την προσοχή συνιστώντας να αποφεύγει κανείς την υπερκατανάλωση, παραδέχθηκαν ότι τα ευρήματα τους είναι μεν σαφή αλλά ζήτησαν την διεξαγωγή μεγαλύτερων μελετών για να επιβεβαιωθούν πλήρως.

Σημαντικά Οφέλη

Ο Δρ. Ντζίκε από το ερευνητικό κέντρο πρόληψης του πανεπιστημίου Yale, μελέτη υγιείς ενήλικες και παρατήρησε ότι η βραχυχρόνια συστηματική κατανάλωση σοκολάτας οδήγησε σε σημαντική βελτίωση της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων. Συγκεκριμένα στην μελέτη που διήρκησε έξι εβδομάδες, συμμετείχαν 45 εθελοντές οι οποίοι έτρωγαν καθημερινά 227 γρ. κακάο χωρίς ζάχαρη, κακάο με ζάχαρη ή μία ανενεργό ουσία. Με την βοήθεια υπερήχων, μετριόταν καθημερινά πριν και μετά από την κατανάλωση της σοκολάτας η ικανότητα χαλάρωσης και διαστολής μίας αρτηρίας του βραχίονα των εθελοντών. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η ικανότητα αυτή βελτιώθηκε και στις δύο ομάδες των εθελοντών που έτρωγαν σοκολάτα κατά 2.4% σε όσους έτρωγαν την σοκολάτα δίχως ζάχαρη και κατά 1.5% σε όσους έτρωγαν σοκολάτα με ζάχαρη. Αντιθέτως μειώθηκε κατά 0.8% σε όσους έτρωγαν την ψεύτική σοκολάτα.

Ο Δρ. Ντζίκε δηλώνει αν και τα ευρήματα αυτά δεν σημαίνουν πως πρέπει όλοι τώρα να αρχίσουμε να τρώμε καθημερινά περισσότερη σοκολάτα, υποδηλώνουν όμως πρέπει να μελετηθούν περισσότερο τα πιθανά οφέλη της μαύρης σοκολάτας στην καρδιαγγειακή υγεία, ώστε τελικά να μπορέσουν οι επιστήμονες να προχωρήσουν σε συστάσεις προς το κοινό.

Αντιθρομβωτική

Σύμφωνα με μία άλλη Αμερικάνικη μελέτη, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιολογίας στο Σικάγο, συστήνεται ότι μία μικρή ποσότητα μαύρης σοκολάτας την ημέρα, μπορεί να αραιώνει το αίμα και να μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης περίπου κατά τον ίδιο τρόπο με την ασπιρίνη. Τα φλαβονοηδή συστατικά που περιέχονται εν αφθονία στην σοκολάτα, ίσως είναι το κλειδί του μυστηρίου.

Ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου John Hopkins διενήργησε εξετάσεις σε 139 λάτρεις της σοκολάτας, οι οποίοι ανήκαν σε ένα μεγαλύτερο δείγμα 1200 ατόμων με οικογενειακό ιστορικό καρδιοαγγειακής νόσου. Στα πλαίσια της μελέτης αυτής, η επιστήμονες εξέταζαν την επίδραση της ασπιρίνης στα αιμοπετάλια, τα μικροσκοπικά στερεά σωματίδια του αίματος που συσσωρεύονται για να δημιουργήσουν τον θρόμβο. Ωστόσο οι 139 συμμετέχοντες εξαιρέθηκαν από την αρχική μελέτη διότι δεν μπορούσαν να απέχουν της σοκολάτας όπως προαπαιτούσε η διαδικασία. Ωστόσο η ομάδα των εξαρτημένων από την σοκολάτα έδωσε μία θαυμάσια ευκαιρία στους Αμερικανούς επιστήμονες να αποδείξουν γιατί συμβαίνει αυτό, διενεργώντας μία λεπτομερή βιοχημική ανάλυση.

Πραγματοποίησαν λοιπόν εξετάσεις για να συγκρίνουν πόσο χρόνο χρειάζονταν τα αιμοπετάλια να των σοκολατο-εξεαρτημένων και των υπολοίπων που δεν είχαν κατανάλωση σοκολάτα, για να συσσωρευτούν όταν διέρχονταν εντός ενός τεχνητού συστήματος αιμοφόρων αγγείων. Τα αιμοπετάλια αυτών που απείχαν της σοκολάτας συγκολλήθηκαν ταχύτερα, στα 123 δευτερόλεπτα ενώ αιμοπετάλια της ομάδας των ατόμωνπου έτρωγαν σοκολάτα με τα μανίας συγκολλήθηκαν στα 130 δευτερόλεπτων.

Βιοχημική επίδραση

Η Δρ. Νταμπεκερ εξήγησε ότι το χημικό συστατικό που περιέχεται στους σπόρους του κακαόδεντρου έχει βιοχημική επίδραση όμοια με την ασπιρίνη στη μείωση της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων, η οποία μπορεί να είναι μοιραία αν σχηματιστεί θρόμβοςκαι μπλοκαριστεί ένα αιμοφόρο αγγείο, προκαλώντας τελικά έμφραγμα.

Η κατανάλωση λοιπόν λίγης σοκολάτας ή ενός ροφήματος σοκολάτας στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής είναι πιθανόν επωφελής για την ατομική υγεία, αρκεί να μην ξεπερνάμε το μέτρο καθώς η σοκολάτα είναι πλούσια σε βούτυρο και ζάχαρη.

Δύο κουταλάκια του γλυκού μαύρης σοκολάτα την ημέρα είναι αρκετά για να αποκομίσουμε τα πλεονεκτήματα της.


Δρ.Χριστιάνα Φιλίππου Χαριδήμου MS., RDN - Κλινική Διαιτολόγος & Αθλητική Διατροφολόγος

Email: evelina@cytanet.com.cy - Τηλ:22669773